Sökresultat för Håkan Jönsson...
Rensa filter?
Alla människor äter och alla samhällen måste föda sin befolkning. Därav är samhällsvetenskapliga perspektiv för att förstå matens funktioner bortom livsmedlens kemiska sammansättningar och människans biologi nödvändiga. I Mat och ätande: Sociologiska perspektiv ges läsaren övergripande ingångar till teoretiska,…
Kategorier: Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Kulturvetenskap: mat och samhälle Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Restaurangen är en yngling, historiskt sett – den kommer från franskt 1700-tal. Men att äta och dricka på lokal, mot betalning, har svenskar gjort långt innan restaurangen blev populär: så snart det område som skulle bli Sverige började enas och kristnas blev…
Mediers gestaltning av mat och dryck har inte varit ett stort forskningsområde, och att dessutom undersöka kopplingarna mellan mat och plats i dessa gestaltningar är direkt sällsynt. Vi vill i någon mån råda bot på detta genom att i denna bok samla forskare från olika discipliner som från skilda infallsvinklar och…
Kockens resa från slusk till förebild är en bit av den gastronomiska revolutionen. En annan är restaurangbranschens utveckling från mjölkbarer till finkrogar, en tredje är politikens väg från motbokspolitik till statsunderstödda sommelierutbildningar. Dessa förändringar har återverkningar långt utanför krogarna.…
Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Matlagning: länder och regioner Resor och platser
Boken ägnas en bransch i tillväxt den kulinariska turismen. Mat och dryck blir en allt viktigare anledning att resa och besöka intressanta mål som erbjuder lekamlig spis. Svenska regioner satsar alltmer medvetet på att bli attraktiva alternativ till Provence eller Toscana. Men dit är vägen krokig. I boken får läsaren…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
”Hur svårt kan det vara att skilja på mitt och ditt?” Frågan som färgas av ilska och frustration, dyker titt som tätt upp i tidningsreportage, sociala medier och vardagliga samtal. I den här boken ges svar på varför gränslinjen mellan mitt och ditt upplevs som nödvändig att formulera, manifestera och bevaka och vad som…
Kategorier: Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Kulturvetenskap: mat och samhälle Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Restaurangen är en yngling, historiskt sett – den kommer från franskt 1700-tal. Men att äta och dricka på lokal, mot betalning, har svenskar gjort långt innan restaurangen blev populär: så snart det område som skulle bli Sverige började enas och kristnas blev behovet av sådana platser en viktig angelägenhet, både…
Kategorier: Åldersgrupper och generationer Åldersgrupper: äldre Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
För många är åldrandet relativt problemfritt, även om sjukdomar och funktionsnedsättningar blir vanligare ju längre vi lever. Vid sidan av problemfriheten finns det olika typer av utsatthet, utmaningar och bekymmer som kan drabba äldre på ett särskilt sätt. Det kan handla om alltifrån missbruk och ensamhet till …
Kategorier: Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Kulturvetenskap: mat och samhälle Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Restaurangen är en yngling, historiskt sett – den kommer från franskt 1700-tal. Men att äta och dricka på lokal, mot betalning, har svenskar gjort långt innan restaurangen blev populär: så snart det område som skulle bli Sverige började enas och kristnas blev…